19
May
2008

Helgen som gått2


Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

gick lika snabbt som vanligt och i morse när klockan ringde hade jag verkligen önskat en ledig dag till.

I fredags em/kväll hade vi en mycket trevlig träning på hemmaplan. Med var Inga & Kenzo, Ingela & Lisa, Anna & Tassa, Tina & Zluggo sant Peter och Cobber. Jag kastade markeringar och la ut linjetag och vi höll till uppe på hygget. Det blev markeringar mot målområde med skiftande terräng och sedan linjetag till samma område. Efter fika använde vi samma område men skickade från en helt annan vinkel. De mer erfarna hundarna på dolda linjetag medan de yngre först fick en markering med stor vit dummy för att sedan vända om medan jag plockade upp markeringen. Sedan skickades hunden till området där det fanns ett antal små valpdummiesar utlagda.
Alla var riktigt duktiga! Så kul att se.

Lördagen tillbringades till stora delar med att redigera och skriva ut bilder som SSRK ska låna till sin monter på Tullgarn kommande helg samt en del beställningar Peter har fått. Jättekul och fina bilder blev det.

Efter en del strul med dagar och tider så fick Peter och Cobber äntligen en tid för AKL/Viltspår.
Vi trodde faktiskt först att det var Eizor eftersom han är anmäld ca. 4 mån. innan Cobber men så var det alltså inte.
Iväg till Nävekvarn i Nyköping på söndag morgon alltså för att Cobber skulle få spåra.
Tyvärr blev han inte godkänd. Han spårade jättefint fram till ca. 40 meter innan spårslutet men där var det minsann spöken i skogen så han låste sig totalt. Han stod på spåret och när Peter sa spår så fortsatte han jobba men antingen till höger, vänster el. tillbaka. Han ville INTE gå ned i den lilla svackan där spårslutet var.
Flera gånger stod han och tittade åt rätt håll och sökte mycket stöd från Peter. En stor vit sten en bit ner på ena sidan trodde Peter var spöket. Efter mycket om och men och tillbakagångar och ringande tog han sig i alla fall ner och fick hitta klöven så han fick lösa upp detta själv och och det blev ett bra avslut ändå.
Självklart kunde domaren inte godkänna detta men det kändes rätt snöpligt då det var så nära.
Cobber skulle aldrig göra så här i apporteringen men då är det ju också ett annat tryck i arbetet. Arbetslusten tar över då helt enkelt. Inte att förglömma att det rör sig mycket i huvudet på en 16 mån. unghund och det är mycket som ska sorteras. Bara att ta nya tag, kanske längre fram i höst el. till nästa vår.
Det blir inte helt bra att blanda apportering och viltspår i den här åldern.

Vidare från Nävekvarn till Wij med avbrott för en härlig sväng med alla hundarna på Morrarö och lunch.
Här väntades vattenapportering, markeringsklockan, linjetag över/ner i stor sandgrop och upp i skogen på andra sidan samt “inte-byta-apport-övning”. Som alltid trevlig och lärorik träning.

Bilder kommer senare i veckan och jag tror säkert Ingela och Bertil lägger ut bilder också eftersom Bertil fotade flitigt (även från fredagsträningen då vår kamera fick vara kvar hemma.)

IMG_6665wtmk.jpg

[Senare idag:] Nu finns lite bilder ute på Picasa/Jaklabrador

27
January
2008

Viltspår!8


Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

Idag blev det alltså viltspår för Cobber. Denna gång längre och med längre liggtid.
Ca. 500 meter med två bloduppehåll och en liggtid på 6 timmar.
Jag är imponerad. Han spårade som han aldrig gjort annat. En enda gång ringade han lite och blev lite osäker så Peter fick säga spår en gång till men annars gick det helt klockrent.

IMG_3297.jpg
Cobber får vittring redan innan spårstart och kroppen blir låång.

IMG_3306.jpg IMG_3308.jpg IMG_3311.jpg
Stolt kille har hittat sin klöv som han sedan fick bära hela vägen hem.

Ett spår till med längre liggtid (12-24 timmar) får det bli och sedan är det bara att anmäla till AKL om det går lika bra ;)

 


26
August
2007

Cobber 7 månader4


Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

Ja, idag blir Cobber och hans syskon Kiwi, Acke, Lisa, Edda och Bonus 7 månader.

IMG_1054.jpg
Stora killen :)
Väger 24 kg och är 54!! cm i mankhöjd. Det kan man ju jämföra med Eizor som är 56 cm och väger 31 kg :P Han kommer som sagt bli stor “lilla” Cobbergossen.
Var tvungen att mäta Hermes också och han är 62 cm. i mankhöjd. Tror inte vågen skulle klara både Peter och Hermes så vi avstod att väga honom *hihi*

Cobber har fått träna inkallning förbi godisskål och dummy samt att han har fått gå ännu ett viltspår. Spåret fick denna gång ligga 5 timmar, var knappt 200 meter med en vinklel och det gick lika bra som sist. Han verkar verkligen förstå uppgiften och spårar noga, snudd på exakt i spårkärnan hela vägen. Är det förutom Flat, månne Tax i den hunden också :D

Cobber har också fått miljöträning i form av att vara med på musikfestivalen ute på Värmdö. I hela fyra timmar vad han med vid vårt bord medan vi åt och lyssnade på musik. Många hundar, många barn som sparkade boll, badade och såklart ville hälsa. Många smutsiga barnansikten blev rena av Cobbers idoga pussande :) Riktigt duktig var han i denna folksamling och stundtals ganska höga musik. Vattnet lockade ju såklart en del också i början men snart slappnade han av och vilade, tills nästa barnansikte ville bli tvättat :) När vi kom till bilen såg man riktigt hur han ville in i sin bur för att vila.

IMG_1011.jpg
Restaurang Långa Raden på Velamsund, Värmdö. En del kom med bil, en del med båt och vissa till fots. Några riktigt trevliga timmar fick mamma, jag och Peter där tillsammans med Cobban Bobban.

Här hemma är elektrikern i stort sett klar och Peter har skruvat masonitväggar och isolerat hela helgen. Nu ska det gipsas i hallen också innan det roliga materialet ska på plats. Nästa vecka ska vi få hjälp att lägga värmegolvet i sovrummet så i helgen kan vi kanske få in det fina massiva furugolvet där. Sen ska det tapetseras ovanför bröstpanelen. Undrar jag hur det ska gå, då ingen av oss tapetserat på 20 år.
Det är mycket struktur i tapeten som tur är :P

Fick SMS av Tina som med Freddie idag hade fått en stark tvåa. Det bådar gott att det blir en etta nästa helg då det är dags för det officiella ;) Vi håller på er!

För Eva och Tigger gick det tyvärr inte så bra. Bara att ta nya tag! Vi vet att ni kan.

Från Ransjön intet nytt!


24
August
2007

Veckan som gått…2


Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

Måndag åkte vi allihop tillsammans ut till Sandemar. Tog en fika i fågeltornet och beundrade utsikten. Nyttig träning för hundarna med nya platser och att bara fika någonstans i det fria.

IMG_0941.JPG  IMG_0949.JPG   IMG_0952.JPG

När vi väl började närma oss bilen igen var det nära nog på helt mörkt och plötsligt ser vi bilarna ute på vägen blinka med helljus och varningsblinkers.
3 älgar var på väg över vägen!

IMG_0962.JPG IMG_0963.JPG
Inget ovanligt på Dalarövägen och de som bor här ute hade sina “egna” signaler till mötande och efterkommande bilar för att varna om älg som korsar väg.

Tisdag var Peter, hermes och Cobber iväg till Botkyrkaområdet och tränade med bland andra Tina, Kristina, Eva B, Susanne, Eva E & Anders. Anders lilla Wahtelvalp var med och även Arrow. De tre valparna tränade lite inkallning och passivitet medan de vuxna hundarna apporteringstränade.
Jag och Eizor var ut till Åva och tränade stadga, fotgående, markeringar i HÖGT gräs, långa linjetag utmed åkerkanter och tvärs över åkern och slutligen markeringar i Åvavikens vass. Fika och matsäck hann vi med också. Är jättenöjd med Eizor och träningen. Helt fantastiskt vad lugn och fokuserad han är då det bara är han och jag.

Onsdag tog vi en sväng och kikade på några hus som var till salu, av ren nyfikenhet :)
Hamnade ute vid Ekeby Skogsvaktartorp och gick en sväng med hundarna som fick sträcka ut och springa fritt på de härliga markerna där. Cobber som inte direkt har fått springa lös som han vill på nya ställen på det här sättet tyckte det var väldigt spännande. På vägen hem stannade vi vid Rudansjön i Haninge så de fick doppa och svalka magarna lite.

Torsdag…en riktig slapparkväll :) Peter skulle egenligen ha åkt iväg på andjakt med Hermes nere på Stallarholmen men det blev tyvärr inte så av en och annan anledning så vi hade en riktig myskväll istället. Efter middagen gick vi ut och la varsitt spår till Hermes och Eizor och sedan var det soffan och en lång tv-kväll som gällde. Ganska skönt emellanåt!

Fredag (idag) :) mysstund på altanen vid hemkomst, ganska trötta, efter en veckas jobb! Senare spår för Hermes och Eizor. Hermes som inte heller gått spår på ett år nu fixade detta superbra. Peter hade bara blodat var 10:e meter och det 600 meter långa spåret blev både svårt och jobbigt. Dax för start i öppenklass :)

Eizor snappade detta mycket bättre idag och istället för att tro att han var ute på ett fritt sök? så spårade han riktigt bra med nosen i backen. Det enda är farten….oj vad han ligger på! Även om han var noga idag så är det bökigt för Peter att hänga med och så vill man ju inte ha det. Vi stannade ett par ggr. och lugnade honom och gav honom lite vatten men så fort det var dax att gå på igen så vart det fullt ös.
Hur får man ner tempot i spåret??? Ska man köra spårhalsband istället för sele?
Tacksam för råd & tips!

I helgen gör Eva och Tigger debut i Elit på Stockholmsprovet (alla tummar och tassar för er) och även Tina och Freddie men på inofficiellt prov i SSRK Sörmlands regi för att “känna av läget” lite inför officiell start nästa helg. Tummar och tassar för er också!
Tomas och Josh gör också debut i Elit på dubbelprovet i Ransjön i helgen så tummarna lär vara blåa och bortdomnade efter denna helg :P

Själva ska vi jobba hemma. Känner att vi vill bli klara med tillbyggnaden innan det blir alltför kallt ute även om det är roligare att åka och kika på jaktprov eller vara funkisar.
I morgon åker vi kanske ut en sväng till Värmdö och Restaurang Långa Raden. Det är musikfestival där! Hundarna får vara med där så det blir bra miljöträning ;)

Jessica tipsade om John Hydes fotosida. Gå in och njut av fantastiska bilder.


19
August
2007

Viltspår4


Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

Cobber har idag gått sitt allra första viltspår och det gjorde han galant. En dryg timme liggtid och ca. 100 meter långt med en vinkel!
Han stod länge och väl vid uppsparket och luktade men ganska snart upptäckte han att det gick att följa spåret. Vid vinkeln ringade han en del men kom snabbt på igen. Väldigt noga och i lagom tempo rakt igenom. Vilken lycka då han hittade skanken :)

IMG_0906.JPG
Husse…vad ska vi göra?

IMG_0908.JPG
Cobber spårar!

IMG_0914.JPG
Ringar lite i vinkeln

IMG_0920.JPG
hittar snabbt klöven

IMG_0925.JPG
Lycklig Cobber och husse :)

Eizor fick också ett spår. ca. 500 meter med liggtid på 22 timmar.
Det gick väl sådär. Han har på tok för bråttom i spåret och då med slarv som följd. Han måste bli mer noggrann. Det var förvisso ett år sedan han gick något spår sist.
Peter gick med Eizor eftersom jag inte vågar med dålig fot och knä. Till slut hittade han skanken i all fall.

IMG_0931.JPG
Peter och Eizor i spåret

IMG_0933.JPG
Eizor på väg till matte med sitt fynd