21
March
2006

Unghundsläger!


Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

Ja så var vi då iväg på unghundsläger den 18-19 mars till Stjärnhov.
Jag kände nog i ärlighetens namn efter att ha varit hos Håkan och Karina att “var detta verkligen rätt nu” men så tänkte jag att det blir ju lite till vad jag gör det själv så…

Vi anlände kl. 09.00 i Stjärnhov på lördag morgon och träffade alla en bit innan själva träningsplatsen och redan där kände jag ju igen några ansikten från campen i somras. Konstigt (eller kanske inte) så minns jag hundarnas namn men inte mattarnas :|
Vi “dukade upp” filtar till hundarna och kaffe till oss själva. Det var viktigt att hundarna under hela helgen skulle känna sin filt som en plats för lugn och ro och matte eller husse satt snett framför och “skyddade” den lilla flocken på för tillfället två personer. Eizor insåg ganska snabbt att på den platsen ligger man ned och där viiiilar man även om matte ställer sig upp och kanske pratar med någon annan.

Eizor var när vi gick ut på den plogade planen helt okoncentrerad eftersom det var två tikar med som luktade väääldigt gott. En hanhund ska ju funka oavsett men det var helt klart en anings svettigt för matte :| . Jag hade då vi presenterade oss fått fram tror jag att det var mest kontakt och lydnad vi behövde träna på så detta passade ju bra på ett sätt men det blev ganska stora yttre störningar ändå.

Vi tränade kontakt och fotgående till att börja med och sedan skulle vi träna lite håll fast övningar men i Eizors mun gick det inte att stoppa in en dummy hur bestämd jag än var. Han vände bara bort huvudet och vädrade efter damer han…Jaja…jag tränade mer kontakt och så lite mer kontakt och så ännu mer kontakt istället :)

Efter lunch som vi fick avnjuta inne på Solbacken begav vi oss tillbaka och nu var det dags för lite markeringsövningar. För alla andra utom oss…jag sa ifrån mig detta men ville ändå testa Eizors stadga i form av att markera åt ena hållet, vända åt andra hållet för ännu en markering och sedan berömma för hans lugn men det hann jag tyvärr inte eftersom att så fort jag satte ner handen för att klappa honom på bringan så var han iväg *suck*….f*n jag måste ju vara mesig som jag vet inte vad…Maria tog över kopplet och visade bestämt vad som gällde och sedan fick jag tillbaka en lydig hund i kopplet som klarade övningen galant….Grejjen är den att jag skulle inte kräva av Eizor att stanna om jag inte hade lärt honom vad stanna betyder men han vet mycket väl att han inte får gå utan kommando så i detta fall är det ren och skär olydnad och självklart att det är kul att hämta men jag måste nog vara mer bestämd för att inte göra honom osäker. Han ser nog bara mig som en osäker individ som inte vet vad hon vill…..

Vi tränade efter detta en hel del passivitet men inte utan att erbjuda något annat i stället. Man ser ju direkt så han går upp i varv och då gäller det att vara snabb och kanske vända om och göra en kontaktövning eller bara ett litet närsök med godis efter det att han är lugn så han förhoppningsvis inser att det är lugnet och kontakten med matte han tjänar på.
Kristina med Hera och jag kom på att en blandning av hennes försynta lilla fina tik och min “kan-själv-hane” skulle vara en perfekt mix *hihi*

Oj, nu känns det som jag skriver en hel roman här men summa summarum så var helgen mycket givande. Trevliga kontakter och mycket bra övningar. Eizor hämtade totalt 2 dummies på hela helgen (varav en han knallde på och inte skulle hämta egentligen) och vi har byggt på våran kontakt vilket i dagsläget är viktigast av allt.
Ett stort tack till Maria som respekterade och tog hänsyn till Eizors heta attityd och kom med bra tips på stadge och passivitetsövningar och ett stort tack till alla andra kursare och deras mycket trevliga hundar.

Jag hoppas vi ses där ute i bushen :)
Stor Kram till er alla!

ps. Jens…din älggryta gick inte av för hackor….den var sååååå gooood :) ! När det inte är jaktsäsong kunde du jobba på Solbacka som kock ds.Leave a Reply