18
September
2007

Guldgossen Cobber!


Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

Ja, det är så man känner (ännu mer) efter FART-testet i lördags :)

IMG_6206.jpg

Ska försöka återge lite.
Första biten man tittar på är kontakt och hantering. Cobber följde med Karina utan problem, hade bra kontakt och lät sig hanteras bra. Både Peter och jag trodde kanske han skulle vara lite flamsig här och vilja hälsa på alla i publiken men han var lugn och koncentrerad. Väldigt uppmärksam på Karina då de gick iväg och andra svängen då hon kastar en dummy så lämnar han den till henne. Han visade inte heller samma vekhet som de andra. Lisa och Cobber var de två i kullen som var minst veka utan att på något sätt heller vara FÖR framåt.

I hagen sedan tittar man på livlighet (förmågan att upptäcka förändringar i omgivningen), föremålsintresse och problemlösning. Han låg inte åt det liviligare hållet men man bör ändå ha i åtanke att i inlärningssyfte träna i lugna kända miljöer till grunderna sitter ordentligt. Föremålsintresset visade sig vara i rätt balans med problemlösningen. Inga överslagshandligar eller frustration.
Han gjorde en variant som jag aldrig sett tidigare då han skulle krypa ut ur hagen. Han hade inte bästa greppet på dummyn så den ville liksom inte med ut i den lilla öppningen så han la ner dummyn ganska nära öppningen på insidan, kröp ut själv för att sedan bara behöva sticka in huvudet för att komma åt dummyn. Det gick så fort så det såg riktigt genomtänkt 8O ut, nåja…rationellt beteende hur som helst.

Mellan alla moment tittar man på hur hunden klarar hantera passivitet och om den speedar mer och mer inför/mellan varje moment. Lilla Cobban var cool, sansad och uppmärksam hela tiden. Himla skönt!
I tredje momentet var det dags för haren där man kikar på bland annat efterföljande, gripande och förmågan att identifiera okända förmål.
OJ, vad 17 var det där, såg ut att vara Cobbers första reaktion då haren snabbt ven förbi på vägen. När Peter släppte iväg honom var han väldigt nyfiken men några meter ifrån föremålet (som ser ut som en stor bläckfisk) saktade han in…kollade och nosade lite i luften men upptäckte snabbt att detta var väl inget farligt så han grep snabbt och levererade hem till husse.
Man gör detta två ggr. och andra gången var efterföljandet betydligt högre. Bra att ha i åtanke då det gäller stadgeträning (och alla annan träning också i och för sig) att han snabbt skapar en minnesbild för detta som är roligt. Andra gången får de motstånd efter gripandet och detta uppfattade Cobber blixtsnabbt och knep om lite hårdare för att inte tappa greppet. Fullt beslutsam om att detta “byte” skulle med hem till husse så släpper till slut motståndet och han fick stolt lämna av den till husse :)

Nu trodde i alla fall jag att han skulle ha varvat upp och vara otålig i passiviteten inför nästa moment gropen men icke. Intresserad av vad som hände runt omkring men ingen stress eller andra orationella beteenden visade sig. Håkan tyckte att han betedde sig mycket mer mogen än drya 7 mån. så här gäller det att inte lura sig själv och gå för fort fram.
Vid moment gropen får hunden först en markering med en väldigt liten långsmal dummy. Den hittade han men var tvungen att ta en liten sväng upp och ut på vägen för att kika på den där kuliga bläckfisken en extra gång. Också då väldigt bra att tänka på inför kommande apporteringsträning att bara träna med EN dummy och lite retningar runt omkring tills grundapporteringen sitter till 110%.
Andra gången vid gropen göms samma dummy i den ca. 20 cm. djupa gropen, täckt med granris. Cobber visade först att han hade en klar minnesbild om vart den första dummien hade hamnat och slog sedan på näsan och ner med densamma i gropen och hittade sitt fynd ganska omgående.
Tredje gången låtsas Håkan bara lägga ned dummien i gropen. Han sökte ihärdigt och bra i området och han återvände hela tiden till rätt område efter att ha kollat av lite runt omkring. Till slut hittade han ju den då som Håkan smugit ut vid ngt tillfälle då han var utanför området.

Vilken liten guldklimp vi har att förvalta! Peter kände sig supernöjd med det han fick se. Arbetsglädje, koncentration och fokusering och så lugn och fin i passiviteten. Att han inte stördes av ny miljö och alla i publiken känns väldigt positivt.

Säga vad man vill om alla olika tester som finns men detta kan jag varmt rekommendera. Håkan och Karina är otroligt duktiga på att läsa hund och hanteringsråden och tipsen om kommande träning beroende på vad hunden ska användas till är ovärderliga.

Uppfödare som Anita och Jörgen är också ovärderliga! Ni är guld värda….Cobbers vikt i guld :) MINST!

Kul att träffa alla hundar, mattar och hussar i kullen igen. Jätteintressant också att se så många likheter och olikheter på hundarna. När man testar en hel kull så här så är FART verkligen ett bra verktyg. Även annars också men man lär sig en hel del när man kan se och jämföra en hel kull samtidigt.
Detta borde fler uppfödare ta till sig! IMG_5714.JPG

Bilder finns att se hos Kiwi, Lisa och Bonus
9 comments

 1. Fran:

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

  Äntligen får jag läsa om Cobber. GRATTIS till en guldklimp. Han är för underbar er Cobber. Men jag har ju sett honom live och det jag sett är kanon. Han är så lyhörd o samarbetsvillig.

  Snart är det Askas tur för FART…spännande…..

  kram på er

 2. admin:

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

  Ja han är verkligen lyhörd men precis som Aska så har han sista två veckorna blivit lite “nosig” med lite ohörsamhet som följd. Håkan såg detta och jag kom att tänka på vad han sa.
  Att gå runt och nosa överallt ska vara lika förbjudet som att sno söndagssteken från bordet och hanhundar ska inte gå runt och skvätta utan när de väl får lov att kissa ska de vara så kissnödiga så de ser segelbåtar i huvudet :lol:
  Nu har inte Cobber börjat lyfta på benet (skönt så länge det varar) men förmodligen bara en tidsfråga så nu gäller det att stävja detta nosande i tid.

 3. Fran:

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

  tack för tipset. Ja detta eviga nosande…jag förstår inte det roliga..men men…
  Ja nu är det mkt koppel och vänta på varsågod för att få gå iväg och nosa. Men det gäller att träna korta stunder…evigt tragglande…haha

  Ja med jakthundarna får man nog vara lite extra noga och konsekvent. Speciellt med självständiga sådana;)…hihi.

  Håkan kommer nog undra om jag inte köpt en dammsugare i tron om att det är en labbe..haha

 4. kristina:

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

  Jätte kul att läsa om Cobber. Ni har fått en guldklimp att förvalta. Grattis
  Har i dag varit på kurs hos er uppfödare - NI HAR EN TOPPEN UPPFÖDARE.

  Kram Kristina och Hero

 5. Maire Pyrrö/Kennel Aim High:

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

  Intresant läsning om Cobber & Fart testet….
  Vilken härlig hund ni har…

  Har gått kurs för Håkan och Karina ett flertal ggr
  och säger som du….De är helt otroligt….Kanon!!

 6. Gisela:

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

  Verkligen roligt att läsa, bra beskrivet om hur det gått till.Vi har “bara” gjort MH-test. Var inne på Norrbloms sida i början av veckan och såg bilderna och skrattade gott åt Cobbers sätt ta plocka ut dummyn från “buren”, fiffig liten kille det där.

  Kommer bli hur bra som helst det där!

  /Gisela

 7. Monica:

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

  Spännande läsning! En sån duktig liten skit ni har. ;-)
  Tack för grattiset.
  Kram

 8. Jessica:

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

  Jätteintressant läsning om FART.
  En sån härlig liten kille han är. :)

  Trevlig helg!

 9. Tina:

  Deprecated: preg_replace() [function.preg-replace]: The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/jaktlabrador.net/public_html/wordpress/wp-includes/functions-formatting.php on line 76

  Ja han är för go Cobber. Är inte förvånad över resultatet. Mysig bild när han sover.
  Ses på söndag, och snälla tuta inte :)
  TinaLeave a Reply